Beoordelingen

Kennis en inspiratie

Wat is nu precies mensgerichtheid in organisaties?

Wat is nu precies mensgerichtheid in organisaties?

29-03-2024
door Pierre Mellegers

Naast ondernemer ben ik gelukkig ook nog bijna dagelijks werkzaam als coach en trainer bij mijn eigen organisatie. Met onze opleidingen en trainingen richten we ons op het ontwikkelen van mensgericht leiderschap binnen organisaties. En gelukkig, steeds meer bedrijven ontdekken het belang hiervan en willen hierin investeren. 

Vraag jij je nu ook af waarom ook jij zou moeten investeren in de mensgerichtheid van jouw organisatie? Stel jezelf dan eerst de volgende twee vragen:


1. Welke mensen om jou heen kennen jou als mens en welke waarde heeft dat voor jou en voor jou mensen?


2. Hoe ver reikt jouw verantwoordelijkheid om voor mensen van betekenis te zijn?

Wat bepaalt succes?

Voor de reden achter mijn vragen, ga ik terug in de tijd, het jaar 2000.
Ik werkte toen bij een accounts- en adviesorganisatie als HR-manager. Van m’n werkgever kreeg ik de kans om een coachopleiding te volgen die bekend stond als ‘soft’. Wat ik toen nog niet wist, en gedurende de opleiding ontdekte, was dat het succes van iedere professional niet alleen bepaald werd door wat iemand op z’n werk presteerde, maar vooral door hoe diegene zijn leven als geheel georganiseerd had. Zowel zakelijk als privé. Dus alles waar je als mens mee van doen hebt: van tijd voor jezelf nemen, voor je gezin, familie en vrienden, investeren in een gezond leven, jezelf blijven uitdagen, zorgen voor voldoende (nacht)rust, tot investeren in je persoonlijke ontwikkeling.

Strikte scheiding

Door de opleiding ontwikkelde ik mezelf tot Gestalt coach en ik had in vrij korte tijd veel collega’s die op allerlei levensthema’s gecoacht wilden worden. In die tijd heb ik mijn visie op mensgericht leiderschap ontwikkeld. Ik denk dat ik iets te ver vooruitliep, want er was toen nog een strikte scheiding tussen verantwoordelijkheden. Zakelijke mens thema’s behoorde tot het domein van HRM, in de sfeer van arbeidsvoorwaarden. Privéaangelegenheden, daar moest de werknemer zelf voor zorgen. Terwijl ik merkte dat juist daar veel behoefte aan was. Aandacht voor persoonlijk welzijn. Ik had het dan ook best druk als coach naast mijn verantwoordelijkheden als HR-manager. En daar begon het bij mij te schuren. Nog meer regeltjes maken over verlof en dat je vrije dagen kon kopen, was niet de oplossing voor iemand die last had van werkdruk.

Meer 'Mens' dan 'Human Resource'

Ik begon me te richten op leiderschapsontwikkeling met als visie dat als leiders de noodzaak zagen voor mensgerichtheid, dat er dan ruimte ontstond voor medewerkers om zichzelf te kunnen zijn, als mens en niet als een ‘human resource'. Mensgerichtheid is dan ook de hele mens zien, zijn context, privé, zakelijk, zijn ambities, verlangens, zijn ups en downs. Leidinggevenden die deze visie omhelsden waren schaars, toen...

We zijn nu 23 jaar verder. Het is groots om te zien dat er een kentering gaande is. Steeds meer organisaties zien de noodzaak om de mens in zijn geheel te zien en vragen zich af hoe je dat vertaald naar goed leiderschap. De beweging is gaande, maar we zijn er nog niet!

Ben je nieuwsgierig hoe jouw organisatie naar een mensgerichte manier van leiding geven kan ontwikkelen? Neem contact met mij op!

Lees artikel
Craft your life: je als mens goed (blijven) voelen

Craft your life: je als mens goed (blijven) voelen

21-03-2024
door Pierre Mellegers

Je fysiek en mentaal goed voelen op je werk en met voldoening in het leven staan, dat is waar ons CRAFT your life programma voor staat. Craft your life richt zich volledig op medewerker wellbeing. En wellbeing zien wij als iets dat beïnvloed wordt door diverse factoren. O.a. door te werken in een positieve omgeving, maar ook hechte relaties te onderhouden en een gezonde levensstijl nastreven. Het draait om hoe je de balans hiertussen regisseert.

In een leven waar privé en zakelijk inmiddels volledig met elkaar verweven zijn, is het bewaken en behouden van deze balans een stevige uitdaging. Uit onderzoek en recente berichten in de media blijkt dat werkgerelateerde stress en burn-out een steeds groter probleem wordt voor werknemers en werkgevers.

  • Volgens cijfers van TNO en CBS, gepubliceerd in 2022, ervaren ruim 17% van de werknemers in Nederland werkgerelateerde burn-outklachten. Dit komt neer op zo'n 1,3 miljoen mensen. 
  • In een recente peiling van het CNV geeft 40% van de werknemers aan dat ze meer stress ervaren dan voor de coronacrisis.
  • Uit een 85 jaar lopend onderzoek uitgevoerd door Harvard, publicatie in 2017, blijkt dat fysieke en mentale gezondheid direct samenhangt met het hebben van hechte sociale relaties, met vrienden, familie, collega’s. Het is cruciaal om tijd met elkaar door te brengen. 

 

Overlevingsmodus

Je kunt als mens van de ene op de andere dag zomaar geconfronteerd worden met zaken die je niet ziet aankomen. En hoe ga je daar dan mee om? Maar ook andere zaken kunnen ervoor zorgen dat je structureel over je grenzen gaat. Denk aan het gevoel dat je continu te weinig aandacht hebt voor je kinderen. Of dat je de verwachtingen op je werk niet kan waarmaken of dat je met verstoorde relaties te maken hebt, thuis, op het werk of met vrienden en collega's. Als je hier langdurig mee geconfronteerd wordt, gaat dat op den duur je mentale, emotionele en fysieke gesteldheid beïnvloeden. Het is persoonsafhankelijk hoe dat zich uit. 

In onze praktijk zien we dat mensen zich niet meer kunnen ontspannen, voortdurend druk ervaren, een slechte nachtrust ervaren, daardoor moe en lusteloos zijn en een korter lontje hebben. Je kunt hierdoor in een overlevingsmodus terechtkomen en in het ergste geval zelfs (tijdelijk) uitvallen. Geluk en gezondheid kun je niet afdwingen, maar in balans blijven en veerkracht ontwikkelen, daar kan je wel regie in nemen! 

Gedeelde verantwoordelijkheid

En ook al zit niemand daar natuurlijk op te wachten, de actualiteit is dat 1 op de 3 werknemers worstelen om die balans goed te organiseren. Wat ons betreft ligt hier een gedeelde verantwoordelijkheid voor organisaties, professionals die hier direct invloed op hebben en medewerkers zelf om hierop te acteren.

Dat is dan ook precies de reden dat wij als coaches, trainers en professionals in persoonlijk leiderschap hebben besloten om onze jarenlange ervaring en expertise in het begeleiden van mensen in allerlei contexten en situaties, te bundelen in ons Craft your life programma.

Regie en weerbaarheid

Het uitgangspunt van CRAFT is dat het creëren van een goede balans, zowel privé als zakelijk, alles te maken heeft met hoe goed jij in staat bent om regie te houden op je totale leven. CRAFT is dan ook het best te omschrijven als een persoonlijk leiderschapsprogramma met als doel om je mentale, emotionele en fysieke weerbaarheid te vergroten.

Als deelnemer aan het CRAFT your life programma, krijg je de kans om aan jezelf te werken en te investeren in je eigen welzijn. Of je nu worstelt met werkgerelateerde stress, problemen in je persoonlijke leven, wil investeren in je relaties of op zoek bent naar meer balans en voldoening, CRAFT helpt je om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Wij lopen een jaar lang met je mee om echt die balans te regisseren. 

Is je bewustzijn aangewakkerd en ben jij er klaar voor, is jouw team er klaar voor of is je organisatie er klaar voor?

Wil je hier meer over weten, download dan onze brochure!

Lees artikel
Cultuuromslag lastig? Nee hoor...

Cultuuromslag lastig? Nee hoor...

07-03-2024
door Pierre Mellegers

In de dynamische wereld van vandaag ondergaan organisaties voortdurend veranderingen. Of het nu gaat om technologische vooruitgang, markttrends of interne processen, het vermogen om zich aan te passen en te evolueren is van cruciaal belang voor succes. Een van de meest uitdagende aspecten van verandering is het realiseren van een cultuuromslag binnen een organisatie. Hoe vergroot je de kans op succe? Door te investeren in het persoonlijk leiderschap van je mensen!


Wat is persoonlijk leiderschap en waarom is het zo belangrijk?

 

Persoonlijk leiderschap verwijst naar het vermogen van individuen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties, gedrag en ontwikkeling. Het draait om zelfbewustzijn, zelfmanagement en het vermogen om anderen te beïnvloeden. In het kader van een cultuuromslag betekent dit dat elk individu binnen de organisatie een actieve rol speelt in het vormgeven van de nieuwe gewenste cultuur.

Investeren in persoonlijk leiderschap begint met het erkennen van de waarde van elk individu binnen de organisatie. Mensen zijn geen passieve onderdelen van een machine; ze zijn de drijvende kracht achter verandering. Door te investeren in hun groei, ontwikkeling en welzijn, investeer je in de toekomst van de organisatie zelf.

Hoe kun je concreet investeren in persoonlijk leiderschap tijdens een cultuuromslag?

Hier zijn enkele praktische stappen:

1. Bied programma's aan die individuen helpen bij het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, communicatievaardigheden en zelfbewustzijn.

2. Geef mensen de ruimte en autonomie om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk. Dit creëert een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid bij de verandering.

3. Moedig open communicatie aan en geef regelmatig constructieve feedback. Dit helpt bij het creëren van een cultuur van transparantie en continu leren.

4. Leiders binnen de organisatie moeten het goede voorbeeld geven als het gaat om persoonlijk leiderschap. Ze moeten consistent zijn in hun acties en woorden, en anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Toewijding, geduld en consistentie

Investeren in persoonlijk leiderschap is geen eenmalige gebeurtenis, maar eerder een voortdurende inspanning. Het vereist toewijding, geduld en consistentie. Maar de voordelen zijn duidelijk: een meer veerkrachtige, betrokken en innovatieve organisatiecultuur die klaar is om te gedijen in een snel veranderende wereld.

Als organisaties streven naar cultuuromslag, laten ze niet na om te investeren in de meest waardevolle bron die ze hebben: hun mensen. Door persoonlijk leiderschap te cultiveren, leggen ze een stevig fundament voor succes op lange termijn.

Lees artikel
Het enge van stilte is dat je niks hoort

Het enge van stilte is dat je niks hoort

29-02-2024
door Camiel van Damme

Deze blog hangt al een paar weken in de lucht. Een paar keer per week denk ik, hier moet ik eens over schrijven. Het is een soort mini proces in mijzelf. Maar wat ga ik dan opschrijven? Een relaas over rust en stilte…

Het begon bij mijn moeder, waar ik laatst ook al over schreef. Als ik daar ben dan moet ik óf klusjes doen die zijn opgespaard óf bijpraten over hoe het gaat met mij en het gezin. En soms, dan ben ik weer even het kind dat thuis komt. Dan zit ik en dan overvalt me soms wat moeheid. Mijn moeder heeft geen tikkende klok zoals mijn oma die had, maar de rust die er hangt is vergelijkbaar.

Geborgen voelen

Twee weken geleden kwam ik een bekende tegen die vertelde dat hij met zijn broer was gaan wandelen van hun ouderlijk huis naar het huis waar hun oma vroeger woonde. Gewoon, om herinneringen op te halen aan oma, aan de tafel met het kleedje, een soort tapijt, en een bakje koffie. En om weer even de rust te ervaren die haar huisje met zich meebracht. Het gaf een ‘altijd veilig’ gevoel om daar te zijn. Ook al was het er voor kinderen dodelijk saai, je voelde je daar even geborgen. In onze trainerstaal zouden we dat nu een secure base noemen, iets of iemand die er altijd voor je is.

Stil zijn

Ik heb zelf een heel wisselende verhouding met de stilte. Thuis of in de auto zet ik het liefste muziek aan en mijn stemming bepaalt dan het genre. Net zoals ik vroeger piano speelde. Mijn moeder kon altijd mijn stemming raden als ik aan het spelen was, verliefd of juist treurig. Mijn brein, of eigenlijk mijn hele lichaam, gaat best lekker op muziek. Het volgen van een ritme vind ik heerlijk. Ook al is het een hele diepe toon met een traag ritme van bijvoorbeeld een meditatie. Ik denk dat deze trillingen bij mijn inprent horen. Ik ben opgegroeid met het maken van muziek. Kom ik toch weer terug op de veilige basis. Wat jazzmuziek mij brengt is een veilig gevoel. In slaap dommelend op de achterbank van de auto, terug rijdend van familie bezoek. Neem een van deze parels van Dizzy Gillespie… 

Tijdens coachgesprekken of in trainingen hou ik juist enorm van de rust en kracht die de stilte meebrengt. Stilte is nodig om diepere lagen te voelen, wat wordt er eigenlijk gezegd én wat wordt er niet gezegd? Want als we naar onszelf willen luisteren gaat dat beter als we niet praten, maar juist als we stil zijn. Vaak vinden deelnemers het wel eng of spannend als er een stilte valt. Het niets zeggen of verdragen dat er even reflectie tijd is, dat zijn we niet meer gewend.

Niets horen is niet makkelijk

Voor mij geldt dat ook vaak nog. Als er geen actieve geluiden om me heen zijn, dan lijkt het alsof mijn brein extra aan gaat. Ideeën en gedachten komen en gaan. Bijna alsof ze willen zeggen: wakker blijven! En dan is er ook nog die moeilijk te onderdrukken neiging om even op mijn mobiel te kijken en een berichtje te sturen. Tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen is het relatief makkelijker om weinig gedachten te hebben. De omgeving maakt genoeg geluid, van vogels tot auto’s of brommers. 

Maar écht niets horen is niet makkelijk. Je brein blijft wakker en geeft zich niet snel over aan alleen maar voelen en ruiken bijvoorbeeld. Bijna alsof het brein de stilte eng vindt… Soms lukt het me wel. Dat is heerlijk, alsof de tijd uren duurt,  ik weer thuis kom bij mezelf en helemaal oplaadt. Maar ja, zodra ik denk hoe lekker het is, ben ik er weer uit! Ik heb nog werk aan de winkel dus… 

Alleen al daarom kijk ik reikhalzend uit naar onze Meaningful Leadership Community sessie in december met Mirjam van der Vegt over de Kracht van Rust. 

Dat duurt dus nog wel even, maar dan heb ik nog wat tijd om te oefenen!  Ssst…

Lees artikel
Blijf je investeren in kostbare individuele coachingstrajecten? Of kies je als organisatie voor een en-en benadering?

Blijf je investeren in kostbare individuele coachingstrajecten? Of kies je als organisatie voor…

23-02-2024
door Pierre Mellegers

Wij zien al jaren een stijgende trend naar meer individuele coaching van medewerkers. De vraagstukken waar mensen voor naar een coach gaan, zijn al lang niet meer alleen werk of privé gerelateerd, maar een combinatie van samenhangende factoren. Privé en werk lopen in onze samenleving sterk door elkaar heen en vraagt van mensen een aanzienlijke veerkracht om hiermee om te gaan.

Je kunt dit vraagstuk als organisatie per geval blijven benaderen en de verantwoordelijkheid neerleggen bij de medewerker en inzetten op kostbare individuele coachingstrajecten. Maar, het kan ook anders en beter!

Wij geloven meer in een en-en benadering. Dat wil zeggen investeren in het persoonlijk leiderschap van mensen EN als organisatie investeren in een cultuur gebaseerd op positieve gezondheid. Een benadering die zich richt op het bevorderen van welzijn en mentale veerkracht van de gehele organisatie in plaats van alleen het oplossen van individuele vraagstukken. 

Onze filosofie

Deze filosofie heeft geleid tot de ontwikkeling van ons CRAFT your life programma. Dit unieke programma biedt een jaar lang volledige ondersteuning voor de gezondheid, mentale veerkracht en vitaliteit van al je medewerkers. Gedurende een heel jaar krijgen mensen faciliteiten om aan zichzelf te werken, waaronder 1-op-1 coaching, gemeenschappelijke inspiratiesessies, een online programma bestaande uit diverse gezondheidsthema’s en maandelijkse check-ins. We creëren een setting die mensen zowel individueel ondersteunt als groepsgewijze inspiratie momenten biedt. 

Aanmoedigen persoonlijk leiderschap

CRAFT versterkt het persoonlijk leiderschap van mensen en moedigt aan om eigen krachten en hulpbronnen te herkennen en te gebruiken. En doordat mensen dit programma samen volgen, werken we aan een cultuur waarin mensen met elkaar optrekken en elkaar stimuleren. Dit kan onder meer betekenen dat mensen actief werken aan het versterken van sociale relaties, maar ook gezamenlijk werken aan het ontwikkelen van coping-strategieën voor stress en het nastreven van persoonlijke groei. 

Flexibele opties

Het CRAFT programma is ontworpen om aan te sluiten bij de behoeften van je organisatie en past in een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Of je nu de voorkeur geeft aan deelname op organisatieniveau of met een team. CRAFT your life biedt flexibele opties voor een op maat gemaakte ervaring.

Meer over wat het CRAFT your Life programma voor jouw organisatie kan betekenen, vind je op onze CRAFT your life pagina. Of download direct de brochure en dan nemen we binnenkort contact met je op voor een verkennend gesprek!

Lees artikel
Opleiding Transitie Based Coaching officieel erkend door StiR

Opleiding Transitie Based Coaching officieel erkend door StiR

21-02-2024
door Sander Seton

Als Dutch Leaders zijn we buitengewoon trots en opgetogen om aan te kondigen dat onze opleiding Transitie Based Coaching officieel erkend is door StiR, de Stichting Registratie voor professioneel begeleiders zoals coaches, teamcoaches en organisatiecoaches. Deze erkenning bevestigt niet alleen de kwaliteit van onze opleiding, maar ook ons voortdurende streven naar innovatie van het vakgebied.

Strenge eisen

Pierre Mellegers, een van de oprichters van Dutch Leaders, is waanzinnig blij met de erkenning van de opleiding door StiR: "De officiële erkenning van onze opleiding Transitie Based Coaching door StiR is een bevestiging van de hoge kwaliteit en professionaliteit van ons programma. We zijn trots dat we voldoen aan de strenge eisen van StiR en daarmee onze bijdrage leveren aan de ontwikkeling en kwaliteit van professioneel begeleiderschap."

Mellegers bedankt ook iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de opleiding: "We hebben hier met veel mensen hard aan getrokken en ik ben dankbaar voor de inzet van iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van onze opleiding tot Transitie Based Coach. In het bijzonder wil ik Annemie Celis bedanken voor de jarenlange verbondenheid aan deze opleiding en onze gastdocenten Maya van Zelst, Jacqueline Heijndijk en Dave Doornbos. De expertise en ervaring die zij inbrengen, maken de opleiding tot een unieke in zijn soort."

Kwaliteitsstempel voor professioneel begeleiders

Het verkrijgen van de erkenning van StiR is een belangrijke mijlpaal voor Dutch Leaders en de opleiding Transitie Based Coaching. StiR is een onafhankelijke stichting die de beroepsregistraties en registers van professioneel begeleiders beheert, en bijdraagt aan hun ontwikkeling en kunde. Het StiR-register is doorzoekbaar voor cliënten en opdrachtgevers, waarin alleen professioneel begeleiders zijn opgenomen die voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van StiR.

Excellentie en innovatie

“De officiële erkenning door StiR is een belangrijke voorwaarde om nog meer mensen enthousiast te maken voor de opleiding. We zijn trots op deze erkenning en blijven ons inzetten voor de groei en ontwikkeling van ons vakgebied", besluit Mellegers.

Wil je meer weten over onze opleiding? Belijk de pagina over Transisitie Based Coaching of download direct de brochure met alle informatie over de inhoud en de modules!

Lees artikel

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord