Je moet meer loslaten!

Deze feedback kreeg ik regelmatig het afgelopen jaar. ‘Je moet meer loslaten, Pierre’. Maar ja, loslaten. HOE DAN?

Ik vergeleek deze uitspraak met het loslaten van een tas met boodschappen. Zo’n tas waarvan je net de inhoud zorgvuldig hebt uitgezocht en afgerekend. Om vervolgens lopend huiswaarts erachter te komen dat deze net iets te zwaar is voor het stuk dat je moet afleggen. Het handvat begint al na een paar minuten in je handen te snijden en je wisselt continu van hand om het gewicht te verdelen. Zo’n tas van waarde ga je niet zomaar loslaten. Halverwege de weg naar huis ergens neerzet…. Want wat denk je dat er dan gebeurt? 

Tas weg! Ja toch?

Ik begrijp zo’n uitspraak dus niet. 'Je moet meer loslaten'.

Dus ik heb aan al die mensen die mij deze feedback gaven gevraagd wat ze er nu precies mee bedoelen. En het volgende kreeg ik te horen:

  1. Loslaten is zorgvuldiger kiezen wat je wel en wat je niet doet;
  2. Loslaten is minder doen;
  3. Loslaten is je projecten verdelen over andere collega’s: 'de lasten verdelen';
  4. Je activiteiten meer verspreiden over een langere periode;
  5. Niet teveel tegelijk (willen) doen;
  6. Even helemaal niets doen.

Daar kan ik wel iets mee.

Dus ik heb alle adviezen meteen toegepast. En het effect?

Als ik nu kijk naar m’n tas met boodschappen, dan:

– Zit er minder in omdat ik me niet laat verleiden om allerlei aanbiedingen mee te nemen (advies 1). Dat lijkt makkelijk, maar in essentie komt dat neer op ‘nee’ zeggen en werk doorgeven;

– Neem ik voortaan een karretje mee. Met een collega naar een nieuwe klant geeft veel voordelen en is leuker (advies 2 en 3);

– Ben ik gaan experimenteren met het laten thuisbezorgen. Zo, wat een uitvinding!! (Advies 4 en 6). Kun je meteen weer meer kopen.

En om bij dat laatste te blijven. In de online business valt nog veel te doen. Online coaching, webinars, community building, blogs en vlogs maken. Vind ik leuk om me de komende maanden verder in verdiepen. Tegelijkertijd vind ik het fysieke aspect ook belangrijk. Die verbinding voelt anders. Ik denk dat de combi me bevalt.