Leren coachen is een confrontatie met jezelf.

‘Alles is er al’ en ‘je bent een geheel’. Met deze twee uitspraken mocht ik het doen tijdens de eerste introductie van mijn opleiding tot coach. We gaan terug in de tijd, het jaar 1998. Ik had me ingeschreven voor de driejarige opleiding Gestalt en psychosynthese. 

Wat had ik het te verduren tijdens de eerste drie modules. Al vrij snel kwam ik erachter dat ik vol zat met oordelen. Ik vond veel dingen raar, had taboes, schaamtes over van alles en nog wat en hield vooral bepaalde medecursisten  op afstand. Mensen die niet in mijn hokje paste vanwege een andere kledingstijl, uiterlijkheden en opvattingen. In mijn wereld kende ik vooral mensen die een pak droegen, hun haar knipten, een studie hadden gevolgd die ik kon begrijpen en bij een groot bedrijf werkten. Op een groep van twintig deelnemers houd je dan drie mensen over. Ik wilde na de derde module afhaken omdat ik totaal niet in staat was om de potentie van m’n eigen ontwikkeling te zien. 

Stemmetje

Mijn redding was m’n doorzettingsvermogen en het stemmetje in m’n hoofd dat ik moest afmaken waar ik aan begon. Welkom in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. 

Het was echt een shock. Amper 34 jaar oud en nu al een verwrongen beeld van de werkelijkheid. Ik had dingen af te leren. En als eerste betrof dat mijn manier van waarnemen. In plaats van bevooroordeeld kijken, gewoonweg onderzoekend waarnemen, met een open mindset, nieuwsgierig zijn. Die liefdevolle houding creëerde veel meer ruimte. In plaats van snel af te haken, begon ik me in mensen te interesseren. 

Wat je geeft krijg je terug

Met kleine stapjes liet ik anderen toe. En wat je geeft krijg je terug. Hoe meer diversiteit ik toeliet in mezelf, hoe meer ruimte ik gaf aan anderen. Ik kan meer ‘ik’ worden, als de ander meer de ‘ander’ wordt. Anderen begonnen zich ook in mij te verdiepen. Mijn toen nog beperkte wereldje groeide uit tot een vermenigvuldiging van contacten, zowel binnen als buiten de opleiding. En daardoor verbreedde ik mijn kijk op de wereld. Je kunt veel leren van de ervaringen van anderen door gewoonweg te luisteren en vragen te stellen.

Wikkels

Het eerste jaar sloot ik af met een certificaat ‘persoonlijke ontwikkeling’. Ik had me van een aantal wikkels ontdaan en was meer naar m’n eigen kern gegaan om te ontdekken wie ik als mens wilde zijn. Nooit gedacht, (wel gehoopt!) dat je daar opnieuw keuzes in kunt maken. Met m’n vernieuwde attitude had ik een boost gegeven aan m’n eigen persoonlijke ontwikkeling en de potentie in mezelf vrijgemaakt om me te verdiepen. 

Ik geef m’n ervaringen graag door. Ben je geïnteresseerd in hoe je als professioneel begeleider of als leider anderen in staat kunt stellen om te groeien? 

Meld je dan voor onze opleiding tot Transitie Based Coach!