Om hulp vragen...

‘Ik ga het doen.’
‘Nee, ik ga het niet doen.’ 
‘Ja, nu ga ik contact zoeken.’
‘Waar begin ik en bij wie?’


Het stellen van je hulpvraag is een grote en belangrijke stap voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Waarom ik dat zeg?

Stel, je hikt al maanden of misschien wel jaren ergens tegenaan. Je praat er weleens over met bekenden. Je vraagt om advies. Maar je beseft dat je in cirkeltjes loopt en dat je jezelf iedere keer opzij zet. Met excuses als: ‘ik heb nu geen tijd’, ‘dit is niet het juiste moment’ of ‘het kost me te veel'. Daarmee beperk je jezelf enorm in je groei en ontwikkeling. Door in je bestaande patronen te blijven, ontwikkel je een copingstijl en het wordt je overlevingsmechanisme. Jouw manier om met problemen om te gaan.

Anderen betrekken

Neem mij. Vroeger dacht ik dat ik het allemaal zelf moest oplossen. Met daarbij de overtuiging dat mijn eigen analyses het complete plaatje bevatte. Voor andere invalshoeken stond ik niet open. Dat heb ik lang vol gehouden totdat ik mensen waarmee ik samenwerkte begon te verliezen. De feedback destijds was ‘dat ik het toch altijd op m’n eigen manier deed’. Gelukkig ligt die tijd ver achter me en zoek ik nu juist naar afwijkende meningen en gericht advies. Anderen betrekken geeft veel meer voldoening.

Stemmetjes

Waarom doen we dat eigenlijk? Waarom beperken we onszelf in onze persoonlijke groei en ontwikkeling?

Op nummer 1: angst voor het onbekende. We houden liever vast aan onze comfortzones, zelfs als die onze persoonlijke groei in de weg zit.

Op nummer 2: beperkende overtuigingen. Een veel voorkomende overtuiging is dat je niemand nodig hebt. Gevolgd door ‘ik weet het zelf het beste’. Maar ook overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘dit is niets voor mij’. Allemaal stemmetjes in je hoofd die je beperken in je groei.

Op nummer 3: totaal niet bezig zijn met zelfreflectie. En dat is echt een gemiste kans. Als je niet bereid bent, of niet weet, hoe je kunt leren van je ervaringen, mis je groeikansen.

Neem initiatief

Het is heel menselijk om na het lezen van mijn blog te denken, 'ja, herkenbaar, maar dit geldt niet voor mij’. Overtuigingen kunnen hardnekkig zijn.  :-) Maar misschien ben je nu wel geraakt en neem je initiatief! In dat geval geef ik je hieronder graag enkele tips die je kunt gebruiken om om hulp te vragen.

  1. Het allerbelangrijkste is, kom in actie. Niet uitstellen, maar doen! Door in actie te komen, kom je in beweging. 
  2. Vind een coach of adviseur. Dit kan online, via aanbevelingen van vrienden of collega's, of zoek een professionele coaching organisatie. Dutch Leaders is zo’n organisatie met meer dan 40 aangesloten coaches. 
  3. Investeer in jezelf. Persoonlijke ontwikkeling vergt tijd en inzet. Dus wees bereid om er energie te steken. Werk samen met je coach en houd je aan je actieplan om je doelen te bereiken.

    Ben jij er klaar voor? Bekijk hier onze mogelijkheden voor 1-op-1 coaching!