Secure Base

Secure Base

Wat is secure base?

Een secure base is een persoon, plaats, doel of object dat een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft. En het is tegelijkertijd een bron van inspiratie en energie, die het aangaan van risico’s en het zoeken van nieuwe uitdagingen stimuleert (Kohlrieser, 2012). 

Iedereen kan secure bases creëren in zijn leven. Dat kunnen de mensen direct om je heen zijn, bijvoorbeeld je partner, vrienden, ouders. Het zijn de mensen die je psychologische veiligheid bieden en waaraan je positieve gedachten en zekerheid ontleend. Je weet dat je altijd op die persoon kan rekenen. Secure bases kunnen ook objecten of ervaringen zijn. 

Het is een bewustwordingsproces van wat jouw secure bases zijn. Het diepe besef hiervan biedt een basisveiligheid, een houvast. In allerlei momenten van het leven vormen secure bases de bron van waaruit je risico’s durft aan te gaan.

Wat is secure base?

Hoe werkt secure base?

“Als ik de werking van secure base op mijn privéleven betrek, dan is mijn vrouw een voorbeeld van een secure base. Als ik iets onderneem op sportgebied dan is zij voor mij mijn eindbestemming. Dat klinkt misschien wat vreemd. Ik heb een collega bij Dutch Leaders eens horen uitspreken dat het beste doel altijd weer thuiskomen is. Hij ontleende deze uitspraak aan bergbeklimmers, die koste wat het kost de top willen behalen en de voorbeelden van mensen die dat met de dood bekopen. Als je doel thuiskomen is, voorkom je dat je over je grens gaat en dus niet meer thuiskomt. Die uitspraak heb ik rücksichtslos overgenomen. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik te allen tijde weer thuis bij mijn vrouw en dochter wil komen. Als dat betekent dat ik voortijdig mijn prestaties moet stoppen, dan doe ik dat.” Pierre Mellegers, oprichter Dutch Leaders

 

Secure base als leider 

Professor Georg Kohlrieser beschrijft in zijn boek Care to Dare (2012) hoe leidinggevenden in een organisatiecontext meer bereiken door een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg (care) te bieden aan hun medewerkers. En hoe zij tegelijkertijd een bron van inspiratie en energie zijn om lef te ontwikkelen, te exploreren, risico’s te nemen en uitdaging te zoeken (to dare). Een leider die blijft ondersteunen zonder uit te dagen pleegt volgens Kohlrieser ‘overprotectie’. Dat remt een gezonde ontwikkeling van mensen. Een leider die aanspoort tot presteren zonder de daarbij benodigde steun te bieden, zorgt voor angst om te falen of te mislukken. Waar de balans zoek is, kunnen mensen niet gedijen. 

  Secure base vragen aan jezelf 

  1. Welke secure bases herken je in je leven?  
  2. Wie of wat is jouw secure base?  
  3. Wat betekent deze persoon, plaats of object voor jou?  
  4. Waar staan deze secure bases voor?  
  5. Welke waarden en kwaliteiten voegen deze secure bases toe aan jouw leven?  
  6. Hoe onderhoud jij je secure bases?  
  7. Voor wie ben jij een secure base?
  Ik wil meer leren over mezelf als secure base!
  Secure base methode theorie cursus opleiding

  Cookies?

  Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

  Akkoord