De balans tussen ontwikkeldoelen stellen en in het moment ontwikkelen

Waar de één gedijt met het stellen van heldere ontwikkeldoelen, zet een ander juist weer grote stappen door zich bewust te zijn van het hier-en-nu.  In onze opleiding ‘Transitie Based Coachen’ werken we met beide benaderingen. Deelnemers starten de opleiding met vooraf gestelde doelen én ontwikkelen hun zelfbewustzijn door tijdens de opleidingsdagen effectief gebruik te maken van het hier-en-nu. 

Elke keer zie ik weer hoe beide benaderingen elkaar versterken, dus hieronder schets ik graag wat naar mijn mening de belangrijkste voordelen van beide benaderingen zijn!

De 5 belangrijkste aspecten over de waarde van doelen stellen. Doelen geven je: 

Richting en focus 

Ontwikkeldoelen helpen je een duidelijke richting te bepalen voor je persoonlijke groei. Ze helpen je bij het stellen van prioriteiten en je focus te behouden op de specifieke gebieden waarin je wilt verbeteren.

Meetbare vooruitgang

Door het stellen van doelen is het mogelijk om je voortgang te meten. Het laat zien hoever je al gekomen bent en welke stappen je nog moet nemen om je doelen te bereiken.

Motivatie 

Het hebben van duidelijke doelen kan je motiveren en je inzet vergroten. Het geeft je een reden om actie te ondernemen en jezelf uit te dagen.

Planning en strategie

Doelen stellen vereist vaak het maken van een plan en strategie om ze te bereiken. Dit kan helpen om je ontwikkeling effectiever te beheren.

Zelfbewustzijn 

Het proces van doelen stellen vereist vaak zelfreflectie, je moet er over nadenken en bij stilstaan. Dit draagt bij aan een beter begrip van je sterke punten en zwakke punten.

Met het ‘in het hier-en-nu’ ontwikkelen bedoel ik een aanpak die leidt tot persoonlijke groei en ontwikkeling zonder vooraf vastgestelde doelen. Deze benadering benadrukt juist het leren en groeien door bewust te zijn van je huidige ervaringen en situaties. 

De 5 belangrijkste aspecten van de waarde van ontwikkeling in het hier-en-nu: 

Awareness

Ontwikkelen in het moment vergroot je awareness. Dit houdt in dat je je zonder oordeel bewust bent van wat er in het ‘nu’ gebeurt. Het betekent dat je aandacht schenkt aan je gedachten, gevoelens en acties in het huidige moment.

Flexibiliteit: 

Deze aanpak is vaak flexibel en past zich aan de onmiddellijke behoeften en kansen aan. Je leert van situaties terwijl ze zich voordoen, wat spontane groei mogelijk maakt.

Experimenteren 

In het hier-en-nu ontwikkelen moedigt het experimenteren aan. Je probeert nieuwe dingen uit, past nieuwe vaardigheden toe en leert van de resultaten, zonder jezelf te veel te beperken door vooraf bepaalde doelen.

Aanpassingsvermogen

Het stelt je in staat om snel aan te passen aan veranderende omstandigheden en om effectief te reageren op onverwachte uitdagingen.

Plezier en flow

Ontwikkelen in het hier-en-nu kan leiden tot een gevoel van flow, waarin je volledig opgaat in wat je doet en plezier ervaart in het leren en groeien.

Hoewel ontwikkelen in het moment waardevol is, kan het een evenwicht vinden tussen deze benadering en het stellen van doelen een effectieve strategie zijn.

Benieuwd hoe we beide benaderingen gebruiken in onze opleiding ‘Transisitie Based Coaching’? Lees meer over onze aanpak of vraag een kennismakingsgesprek aan!