Actie adrenaline versus procesflow.

‘Kan het niet sneller? Want ik wil door!'

'Moet echt iedereen betrokken worden? Wat een gedoe om continu te verbinden,’ zegt de actiegerichte mens.

In een tijd waarin fragmentatie en polarisatie hoogtij vieren, lijkt het besef van verbondenheid ver te zoeken. We willen continu sneller, beter en meer. In actie, hop, vooruit. Maar waarom? Wat voegt actie en het daaruit volgende resultaat toe, als het leven een proces is? Aldus de procesmens: ‘laten we meer vertragen.’

Waar de één wil vertragen, wil de ander versnellen. Ogenschijnlijke tegenstellingen die met elkaar verbonden zijn. Niet het één, of het ander. Want beide zijn nodig voor ontwikkeling en groei. Actie zet in gang, vertraging zorgt voor de ‘spijsvertering’.

Verbondenheid ervaren

Het is misschien lastig om te vertragen en aan verbinding te werken als je een actiegericht mens bent. Je wilt beweging en elke vorm van vertraging maakt je onrustig. In je hoofd ben je vaak al tien stappen verder. Hetzelfde geldt voor de procesmens, net zo ingewikkeld. Je wilt de verbondenheid blijven ervaren. En de continue actiemodus zorgt voor stress.

Toch kunnen beide van elkaar leren. De actie-gerichten kunnen leren om nog effectiever te worden. Procesoptimalisatie levert altijd tijdwinst op. Zo kunnen proces-gerichten leren dat dingen doen meer perspectief toevoegt aan het proces. Actie nodigt uit tot reflectie.

Motivatie om te leren

Maar hoe doe je dat? NIET als je niet bereid bent om je open te stellen voor je tegenpool. Het hangt dus af van je motivatie om te willen leren. Om te willen verdiepen in de ander. Ben je als actiegericht mens bereid om in het proces te duiken, te vertragen en bij tijd en wijle te reflecteren. En ben je als procesmens bereid om in het diepe te springen, actie te ondernemen zonder helder plan, maar to go with the flow.

Samenvattend

Drie dingen:
1. Als je jezelf herkent als actie junkie, weet dan dat je door je in het proces te verdiepen, tijdswinst overhoudt voor nog meer actie.

2. Als je jezelf herkent als procesmens, weet dan dat actie meer proceskwaliteit toevoegt. 

3. Als je jezelf in beide typen niet herkent dan weet je in ieder geval dat deze type mensen waarschijnlijk in je team aanwezig zijn als onlosmakelijk verbonden tegenstellingen. Aan jou de taak om de verbinding te behouden.