Kennis en inspiratie

Zelfzorg voor werknemers: de basis van een mensgerichte cultuur

Zelfzorg voor werknemers: de basis van een mensgerichte cultuur

door Pierre Mellegers

Zelfzorg voor werknemers. Het klinkt misschien als een bonus, maar in werkelijkheid zou het topprioriteit moeten zijn binnen iedere organisatie.

Zelfzorg is meer dan een fitnessabonnement of af en toe een wellness-middag. Zelfzorg is een cruciaal onderdeel van een sterke bedrijfscultuur. Werkelijk geïntegreerd heeft zelfzorg de kracht om de gezondheid, motivatie en werkplezier van medewerkers blijvend te verhogen.

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg is allesbehalve een quick fix en betekent voor iedereen iets anders. Voor de één is het dagelijks bewegen, voor de ander juist rust nemen of tijd maken voor vrienden en familie. Zelfzorg hoort geen optie te zijn die je op een vrije dag invult. Het moet een vaste routine zijn waarmee je jezelf fysiek en mentaal sterk houdt, wat er ook gebeurt. Door in zelfzorg te investeren, bouw je aan je eigen energie en werkplezier – dag na dag.

Gelukkig zien steeds meer werkgevers het verband tussen zelfzorg en hun bedrijfsresultaten. Medewerkers die goed in hun vel zitten, zijn productiever, minder vaak ziek en stralen hun enthousiasme uit naar de rest van het team. Zelfzorg serieus nemen is dus geen overbodige luxe. Het is een investering in een gezonde, loyale organisatiecultuur waarin iedereen floreert.

CRAFT your life!

Bij Dutch Leaders gaan we een stap verder met het programma CRAFT your life – geen standaard vitaliteitsprogramma, maar een geïntegreerde aanpak voor duurzaam welzijn. Dit programma richt zich op:

  • gezonde gewoontes: routines die balans en vitaliteit ondersteunen;
  • zinvol werk: inzicht in wat voor ieder individu betekenis geeft;
  • positieve mindset: technieken om sterker om te gaan met uitdagingen;
  • sociale relaties: de waarde van verbinding en steun onder collega’s;
  • gezondheid en vitaliteit: van beweging en voeding tot rust en slaap.

Dit jaarprogramma volgt de principes van positieve gezondheid, waarbij naast fysieke gezondheid, mentale en sociale veerkracht centraal staan. Zo bouwen we aan een werkplek die daadwerkelijk een impact maakt op het hele leven van medewerkers.

Zelfzorg vraagt om een omslag. Het moet vanzelfsprekend zijn om tijd vrij te maken voor een wandeling, een ontspanningsmoment of een activiteit die je welzijn versterkt. Dat vraagt flexibiliteit van werkgevers, maar levert ook veel op: gezonde, energieke en bevlogen medewerkers die met plezier naar hun werk gaan.

Wil jij als werkgever bijdragen aan een cultuur van welzijn en vitaliteit? Ontdek hoe CRAFT your life jouw organisatie naar een hoger niveau kan tillen. Neem contact met ons op via leoni@dutchleaders.nl en bouw samen met ons aan een werkplek waar de mens écht centraal staat.

Lees artikel
Zelfzorg zou topprioriteit moeten zijn voor leidinggevenden.

Zelfzorg zou topprioriteit moeten zijn voor leidinggevenden.

door Pierre Mellegers

Twee vragen die jij jezelf als leidinggevende waarschijnlijk vaak stelt:

1.  Hoe krijg ik mijn agenda gemanaged?

2. Hoe gaat het met mijn mensen?

Ten minste, deze vragen hoor ik regelmatig tijdens coachingsessies.

Maar er is een derde vraag die vaak niet gesteld wordt: hoe zorg ik voor mezelf?

Hoewel mensen weten dat hun eigen welzijn essentieel is voor hun prestaties, krijgt zelfzorg vaak de minste prioriteit.

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg gaat over de bewuste aandacht en verantwoordelijkheid voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele welzijn. Het is niet zomaar een modewoord, maar een noodzaak voor elke leider. Als je niet goed voor jezelf zorgt, heeft dat direct invloed op je prestaties én je team.

Misschien herken je de volgende signalen:

  • je voelt je voortdurend vermoeid of uitgeput
  • je raakt snel geïrriteerd of gestrest
  • je hebt moeite om tijd voor jezelf vrij te maken
  • je vindt het lastig om gefocust te blijven
  • dingen waar je normaal van geniet, geven je minder voldoening
  • je hebt minder zin in sociale interacties
  • je grijpt vaker naar comfort food of alcohol om te ontspannen.

Dit kunnen tekenen zijn dat je zelfzorg tekortschiet. Het continu negeren van deze signalen leidt tot chronische stress en fysieke gezondheidsproblemen.

In coachinggesprekken hoor ik leidinggevenden vaak worstelen met zelfzorg. Alsof zelfzorg een luxe is, en dat onderaan de lijst staat.

Hoe maak je zelfzorg tot je prioriteit?

Zelfzorg is geen soft begrip of iets wat je doet als je extra tijd hebt. Het is de basis van effectief leiderschap.

Hier zijn enkele suggesties om zelfzorg in je dagelijks leven te integreren:

  • stel grenzen en scheid werk & privé: zorg dat je buiten werktijden niet constant bereikbaar bent.
  • plan herstelmomenten: neem regelmatig pauze, maak tijd voor hobby’s en zorg voor voldoende slaap. Dit zijn noodzakelijke herstelmomenten, geen tijdverspillers.
  • beweeg - de hele dag door - en eet gezond: beweging en gezonde voeding beïnvloeden direct je energieniveau en mentale welzijn.
  • zorg voor mentale rust: meditatie, mindfulness of een wandeling in de natuur helpen om je geest tot rust te brengen en balans terug te vinden.

De volgende keer dat je je afvraagt hoe je je agenda kunt managen of dat je team de juiste dingen doet, stel jezelf eerst de vraag: zorg ik goed voor mezelf?

Zelfzorg is je energiebron voor goed leiderschap - en dat hoef je niet alleen te doen. Dus mocht je hulp nodig hebben stuur me gerust een bericht, of kijk op onze CRAFT your life pagina.

Lees artikel
Leiderschapsontwikkeling: niet alleen voor de top.

Leiderschapsontwikkeling: niet alleen voor de top.

door Pierre Mellegers

Het merendeel van de leiderschapstrajecten richt zich op de top 20/30 van de organisatie, terwijl het middenkader het slechts moet doen met het voorbeeldgedrag van de top. Een ingewikkelde opgave.

Leiderschapsontwikkeling blijft een hot topic binnen organisaties, maar te vaak wordt de focus beperkt tot de top 20/30. Dit is een gemiste kans. Het middenkader, dat cruciaal is voor de dagelijkse operatie en het vormen van de cultuur, krijgt vrijwel geen aandacht. Hierdoor ontstaat een kloof tussen de visie van de top en de uitvoering op de werkvloer.

In bijna alle leiderschapstrajecten wordt geleund op het principe van voorbeeldgedrag. Terwijl het voorbeeldgedrag van de top in de praktijk nauwelijks tot niet wordt doorgegeven. De voornaamste 3 redenen hiervoor:

1. De top is niet zichtbaar. 
Leiders aan de top zijn vaak te ver verwijderd van de dagelijkse realiteit. Hun invloed op het middenkader is daardoor beperkt en wordt overschat.

2. Blijvende incompetentie.
Leiders worden onvoldoende uitgedaagd om zich te ontwikkelen of zitten op de verkeerde plek. Dit demotiveert het middenkader en vermindert hun vertrouwen in het leiderschap.

3. Continue wisselingen aan de top. 
De frequente leiderschapswisselingen zorgt voor onzekerheid en gebrek aan consistentie. Het middenkader blijft vaak achter met de last om de organisatie draaiende te houden, zonder de benodigde steun van bovenaf.

Als je leiderschapsontwikkeling echt wilt laten slagen, moet de focus liggen op en-en. Dit betekent dat er zowel in de top, het middenkader, als in de medewerkers geïnvesteerd wordt.

Het advies

Mijn 3 belangrijkste adviezen aan degene die aan de knoppen draaien van leiderschapsontwikkeling:

1. Investeer ook in je middenkader
Het middenkader is de ruggengraat van de organisatie. Zij zijn degene die de strategie van de top vertalen naar de praktijk. Door hen te versterken in hun leiderschapsrol, zorg je voor een stabiele en veerkrachtige organisatie.

2. Bouw aan samenwerkingsverbanden tussen het middenkader
Samenwerking binnen het middenkader is essentieel voor een effectieve doorgaans procesgedreven organisatie. Investeer in teamontwikkeling tussen de teams om silo’s te doorbreken en de organisatiewaarden te vertalen naar cultuurgedrag.

3. Investeer in persoonlijk leiderschapsontwikkeling van je medewerkers
Iedere medewerker kan vanuit zijn of haar rol leiderschap tonen. Door persoonlijke leiderschapsontwikkeling te stimuleren, creëer je een cultuur waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt en bijdraagt aan het succes van de organisatie. Waarom dat prioriteit zou moeten zijn, lees je hier.

Wat doe je liever? Geld spenderen aan je top 20/30, waarvan je na het lezen van deze blog weet dat het niet het gewenste effect heeft op je totale organisatie of kies je voor een meer geïntegreerde duurzame aanpak: en-en.

Lees artikel
Wat is nu precies mensgerichtheid in organisaties?

Wat is nu precies mensgerichtheid in organisaties?

door Pierre Mellegers

Naast ondernemer ben ik gelukkig ook nog bijna dagelijks werkzaam als coach en trainer bij mijn eigen organisatie. Met onze opleidingen en trainingen richten we ons op het ontwikkelen van mensgericht leiderschap binnen organisaties. En gelukkig, steeds meer bedrijven ontdekken het belang hiervan en willen hierin investeren. 

Vraag jij je nu ook af waarom ook jij zou moeten investeren in de mensgerichtheid van jouw organisatie? Stel jezelf dan eerst de volgende twee vragen:


1. Welke mensen om jou heen kennen jou als mens en welke waarde heeft dat voor jou en voor jou mensen?


2. Hoe ver reikt jouw verantwoordelijkheid om voor mensen van betekenis te zijn?

Wat bepaalt succes?

Voor de reden achter mijn vragen, ga ik terug in de tijd, het jaar 2000.
Ik werkte toen bij een accounts- en adviesorganisatie als HR-manager. Van m’n werkgever kreeg ik de kans om een coachopleiding te volgen die bekend stond als ‘soft’. Wat ik toen nog niet wist, en gedurende de opleiding ontdekte, was dat het succes van iedere professional niet alleen bepaald werd door wat iemand op z’n werk presteerde, maar vooral door hoe diegene zijn leven als geheel georganiseerd had. Zowel zakelijk als privé. Dus alles waar je als mens mee van doen hebt: van tijd voor jezelf nemen, voor je gezin, familie en vrienden, investeren in een gezond leven, jezelf blijven uitdagen, zorgen voor voldoende (nacht)rust, tot investeren in je persoonlijke ontwikkeling.

Strikte scheiding

Door de opleiding ontwikkelde ik mezelf tot Gestalt coach en ik had in vrij korte tijd veel collega’s die op allerlei levensthema’s gecoacht wilden worden. In die tijd heb ik mijn visie op mensgericht leiderschap ontwikkeld. Ik denk dat ik iets te ver vooruitliep, want er was toen nog een strikte scheiding tussen verantwoordelijkheden. Zakelijke mens thema’s behoorde tot het domein van HRM, in de sfeer van arbeidsvoorwaarden. Privéaangelegenheden, daar moest de werknemer zelf voor zorgen. Terwijl ik merkte dat juist daar veel behoefte aan was. Aandacht voor persoonlijk welzijn. Ik had het dan ook best druk als coach naast mijn verantwoordelijkheden als HR-manager. En daar begon het bij mij te schuren. Nog meer regeltjes maken over verlof en dat je vrije dagen kon kopen, was niet de oplossing voor iemand die last had van werkdruk.

Meer 'Mens' dan 'Human Resource'

Ik begon me te richten op leiderschapsontwikkeling met als visie dat als leiders de noodzaak zagen voor mensgerichtheid, dat er dan ruimte ontstond voor medewerkers om zichzelf te kunnen zijn, als mens en niet als een ‘human resource'. Mensgerichtheid is dan ook de hele mens zien, zijn context, privé, zakelijk, zijn ambities, verlangens, zijn ups en downs. Leidinggevenden die deze visie omhelsden waren schaars, toen...

We zijn nu 23 jaar verder. Het is groots om te zien dat er een kentering gaande is. Steeds meer organisaties zien de noodzaak om de mens in zijn geheel te zien en vragen zich af hoe je dat vertaald naar goed leiderschap. De beweging is gaande, maar we zijn er nog niet!

Ben je nieuwsgierig hoe jouw organisatie naar een mensgerichte manier van leiding geven kan ontwikkelen? Neem contact met mij op!

Lees artikel
Craft your life: je als mens goed (blijven) voelen

Craft your life: je als mens goed (blijven) voelen

door Pierre Mellegers

Je fysiek en mentaal goed voelen op je werk en met voldoening in het leven staan, dat is waar ons CRAFT your life programma voor staat. Craft your life richt zich volledig op medewerker wellbeing. En wellbeing zien wij als iets dat beïnvloed wordt door diverse factoren. O.a. door te werken in een positieve omgeving, maar ook hechte relaties te onderhouden en een gezonde levensstijl nastreven. Het draait om hoe je de balans hiertussen regisseert.

In een leven waar privé en zakelijk inmiddels volledig met elkaar verweven zijn, is het bewaken en behouden van deze balans een stevige uitdaging. Uit onderzoek en recente berichten in de media blijkt dat werkgerelateerde stress en burn-out een steeds groter probleem wordt voor werknemers en werkgevers.

  • Volgens cijfers van TNO en CBS, gepubliceerd in 2022, ervaren ruim 17% van de werknemers in Nederland werkgerelateerde burn-outklachten. Dit komt neer op zo'n 1,3 miljoen mensen. 
  • In een recente peiling van het CNV geeft 40% van de werknemers aan dat ze meer stress ervaren dan voor de coronacrisis.
  • Uit een 85 jaar lopend onderzoek uitgevoerd door Harvard, publicatie in 2017, blijkt dat fysieke en mentale gezondheid direct samenhangt met het hebben van hechte sociale relaties, met vrienden, familie, collega’s. Het is cruciaal om tijd met elkaar door te brengen. 

 

Overlevingsmodus

Je kunt als mens van de ene op de andere dag zomaar geconfronteerd worden met zaken die je niet ziet aankomen. En hoe ga je daar dan mee om? Maar ook andere zaken kunnen ervoor zorgen dat je structureel over je grenzen gaat. Denk aan het gevoel dat je continu te weinig aandacht hebt voor je kinderen. Of dat je de verwachtingen op je werk niet kan waarmaken of dat je met verstoorde relaties te maken hebt, thuis, op het werk of met vrienden en collega's. Als je hier langdurig mee geconfronteerd wordt, gaat dat op den duur je mentale, emotionele en fysieke gesteldheid beïnvloeden. Het is persoonsafhankelijk hoe dat zich uit. 

In onze praktijk zien we dat mensen zich niet meer kunnen ontspannen, voortdurend druk ervaren, een slechte nachtrust ervaren, daardoor moe en lusteloos zijn en een korter lontje hebben. Je kunt hierdoor in een overlevingsmodus terechtkomen en in het ergste geval zelfs (tijdelijk) uitvallen. Geluk en gezondheid kun je niet afdwingen, maar in balans blijven en veerkracht ontwikkelen, daar kan je wel regie in nemen! 

Gedeelde verantwoordelijkheid

En ook al zit niemand daar natuurlijk op te wachten, de actualiteit is dat 1 op de 3 werknemers worstelen om die balans goed te organiseren. Wat ons betreft ligt hier een gedeelde verantwoordelijkheid voor organisaties, professionals die hier direct invloed op hebben en medewerkers zelf om hierop te acteren.

Dat is dan ook precies de reden dat wij als coaches, trainers en professionals in persoonlijk leiderschap hebben besloten om onze jarenlange ervaring en expertise in het begeleiden van mensen in allerlei contexten en situaties, te bundelen in ons Craft your life programma.

Regie en weerbaarheid

Het uitgangspunt van CRAFT is dat het creëren van een goede balans, zowel privé als zakelijk, alles te maken heeft met hoe goed jij in staat bent om regie te houden op je totale leven. CRAFT is dan ook het best te omschrijven als een persoonlijk leiderschapsprogramma met als doel om je mentale, emotionele en fysieke weerbaarheid te vergroten.

Als deelnemer aan het CRAFT your life programma, krijg je de kans om aan jezelf te werken en te investeren in je eigen welzijn. Of je nu worstelt met werkgerelateerde stress, problemen in je persoonlijke leven, wil investeren in je relaties of op zoek bent naar meer balans en voldoening, CRAFT helpt je om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Wij lopen een jaar lang met je mee om echt die balans te regisseren. 

Is je bewustzijn aangewakkerd en ben jij er klaar voor, is jouw team er klaar voor of is je organisatie er klaar voor?

Wil je hier meer over weten, download dan onze brochure!

Lees artikel
Cultuuromslag lastig? Nee hoor...

Cultuuromslag lastig? Nee hoor...

door Pierre Mellegers

In de dynamische wereld van vandaag ondergaan organisaties voortdurend veranderingen. Of het nu gaat om technologische vooruitgang, markttrends of interne processen, het vermogen om zich aan te passen en te evolueren is van cruciaal belang voor succes. Een van de meest uitdagende aspecten van verandering is het realiseren van een cultuuromslag binnen een organisatie. Hoe vergroot je de kans op succe? Door te investeren in het persoonlijk leiderschap van je mensen!


Wat is persoonlijk leiderschap en waarom is het zo belangrijk?

 

Persoonlijk leiderschap verwijst naar het vermogen van individuen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties, gedrag en ontwikkeling. Het draait om zelfbewustzijn, zelfmanagement en het vermogen om anderen te beïnvloeden. In het kader van een cultuuromslag betekent dit dat elk individu binnen de organisatie een actieve rol speelt in het vormgeven van de nieuwe gewenste cultuur.

Investeren in persoonlijk leiderschap begint met het erkennen van de waarde van elk individu binnen de organisatie. Mensen zijn geen passieve onderdelen van een machine; ze zijn de drijvende kracht achter verandering. Door te investeren in hun groei, ontwikkeling en welzijn, investeer je in de toekomst van de organisatie zelf.

Hoe kun je concreet investeren in persoonlijk leiderschap tijdens een cultuuromslag?

Hier zijn enkele praktische stappen:

1. Bied programma's aan die individuen helpen bij het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, communicatievaardigheden en zelfbewustzijn.

2. Geef mensen de ruimte en autonomie om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk. Dit creëert een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid bij de verandering.

3. Moedig open communicatie aan en geef regelmatig constructieve feedback. Dit helpt bij het creëren van een cultuur van transparantie en continu leren.

4. Leiders binnen de organisatie moeten het goede voorbeeld geven als het gaat om persoonlijk leiderschap. Ze moeten consistent zijn in hun acties en woorden, en anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Toewijding, geduld en consistentie

Investeren in persoonlijk leiderschap is geen eenmalige gebeurtenis, maar eerder een voortdurende inspanning. Het vereist toewijding, geduld en consistentie. Maar de voordelen zijn duidelijk: een meer veerkrachtige, betrokken en innovatieve organisatiecultuur die klaar is om te gedijen in een snel veranderende wereld.

Als organisaties streven naar cultuuromslag, laten ze niet na om te investeren in de meest waardevolle bron die ze hebben: hun mensen. Door persoonlijk leiderschap te cultiveren, leggen ze een stevig fundament voor succes op lange termijn.

Lees artikel

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord