Goede voornemens

Vorig jaar rond deze tijd nam ik deel aan een initiatief van Sportrusten van Koen de Jong: samen dippen in het ijskoude water. Het viel bewust samen met de zogeheten Blue Monday, de schijnbaar meest depressieve dag van het jaar. Het doel was om te laten zien dat je onwijs veel mooie energie krijgt van het koudwater-dippen. Het initiatief trok veel aandacht van de landelijke pers. En dit jaar? Ik weet het niet, maar komend weekend zoek ik in ieder geval weer lekker het koude water op!

Het was een goed voornemen van Koen om de landelijke dipdag te introduceren. En nu? Het zit toch al in mijn systeem, dus ik heb de organisatie gevraagd of ‘we’ het weer doen dit jaar. Of was het een eenmalig goed voornemen? Veel mensen zijn toch aan het denken gezet. Of het een gewoonte wordt? We gaan het zien. 

Veranderen
Over goede voornemens gesproken, ontstaan die nu eigenlijk vanuit je hoofd of vanuit je hart? Volg je je ratio en ben je streng voor jezelf of volg je de flow en je gevoel? Of is het een combinatie van beide? Ik weet het niet goed. Mijn collega’s wel, die bedachten het gave CRAFT your life programma om mensen in organisaties aan te zetten om echt een stap te zetten voor zichzelf. En dat begint met essentiële vragen als: wat zou je echt willen veranderen? Hoe wil je dit aanpakken? Wat houdt je tegen? En vooral, welke doelen wil je behalen en welke belemmeringen staan je daarbij in de weg? Er valt zoveel samen, het  psychische, mentale en fysieke aspect kennen we wel. Maar soms zit het ook in de hoek van zingeving en zelfs spiritualiteit. Of alles wat stiekem ook heel veel impact heeft…onze emoties.

Juiste moment

Mijn goede voornemen is tweeledig. Ik wil nog meer vertrouwen op mijn gevoel, mijn intuïtie. Dat betekent gek genoeg dat ik minder moet doen en meer moet wachten op het juiste moment. Hier heb ik nog een leuke anekdote over. Ook wil ik dit jaar bewust stilstaan bij het manifesteren van alle goede gevoelens, ideeën en plannen. Daar kan ik nu mee aan de gang, want er staan zoveel mooie dingen op het programma! Volgende week starten we het Meaningful Leadership Jaar in Kamp Vught en praten we na aan de hand van het boek van Viktor Frankl over ‘Man’s search for meaning’. Ik mag begin februari een search conferentie mede organiseren van de Doendenkers, in de regio Barneveld. Daar gaan we het hebben over een gezamenlijke toekomst voor iedereen: wonen, werken, leven. Dit jaar verwelkomen we grote namen bij stichting Emovere, onder andere dr. Howard Schubiner en dr. Gabor Maté komen naar Nederland. Zij kunnen ons veel leren rondom traumawerk. En dan mogen we als Dutch Leaders nog bij tal van organisaties ‘gewoon’ ons werk doen: mensen helpen mens te zijn in hun werkomgeving.

Verbinding

Oh ja, de anekdote. In mijn vorige bedrijf werkten we vanuit verbinding samen met ondernemers uit ontwikkelingslanden. In samenwerking met SharePeople hadden we een mooie groep onderneemsters uit India en Afrika uitgenodigd in Amersfoort. Met een groep interim managers gingen we over verschillende vraagstukken sparren. Mooie vragen en adviezen werden uitgewisseld en de avond vloog voorbij. Totdat dé vraag voorbij kwam, vanuit een Nederlandse adviseur: ‘gaan jullie onze adviezen ook echt gebruiken?’. Een van de dames glimlachte en zei: ‘Jazeker’. Beetje ongeduldig kwam de vervolgvraag: ‘Wanneer dan’? Eenzelfde rustige glimlach volgde: ‘Als de tijd daar is’. En daar konden we het mee doen. 

Een goed voornemen is prima. Doe het als je het kan en als de tijd daar is.

Ik wens je een mooi 2024!