In 2016 overwon ik mijn angst voor diepte. Dat was tijdens de zwem oversteek tussen Dover en Calais. Ik zwom s’nachts rond 3 uur op driekwart van het kanaal. Dat is 30 km vanaf de kust van Dover. Het is daar zo’n 100 meter diep. Ik herinner me nog dat ik in de duisternis van de nacht in de diepte keek en het enige wat ik zag was een projectie van m’n eigen angst. De angst voor het onbekende. Ik werd daar heel onrustig van, terwijl het juist belangrijk was om focus te houden.
Gitzwart water
Wat zie je dan als je in het gitzwarte water kijkt? Vanuit m’n angst zag ik vooral het onbekende. Niet wetende wat daar in die diepte zit. Je gedachten kunnen dan alle kanten op gaan en de angst groter maken. Je kunt dingen gaan zien die er helemaal niet zijn. En om dat te voorkomen ben ik gaan waarnemen wat ik feitelijk zag en voelde. Dat was niet zo eenvoudig als ik nu schrijf, maar ik daagde mezelf uit om dat wel te doen. Ik zei letterlijk tegen mezelf ‘wat zie je nu werkelijk?’ Ik heb m’n gedachten uitgeschakeld en ben overgeschakeld naar een ander waarnemingssysteem. Met m’n ogen zag ik duisternis en de schijnwerpers van de volgboot, maar in het water verder niets. Als je daar je gedachten aan verbindt, dan kan je het daar feitelijk bij laten. Je hoeft geen interpretaties te doen. Je kunt denken ‘het is donker en ik zie verder niets.’ Je kunt kiezen wat je op dat moment met je gedachten wilt doen. Je kan bijvoorbeeld denken dat je aan het genieten bent van de duisternis. Dat deed ik dus ook, even geen prikkels en genieten van de rust.
Met m’n lichaam kon ik van alles voelen. Het koude water. M’n handen die bij iedere borstcrawlslag het water raakte. De smaak van zout water. Dat voelde prettig, ik geniet intens van het zwemmen in open water, het brengt me in een flow. Zo heeft iedereen denk ik wel een manier om in een mindfull ervaring te komen.
‘Lose your mind, come to your senses.’
Het loslaten van m’n gedachten leidde tot een verhoogde waarneming en bewustzijn. Daardoor kon ik een diepere verbinding met de zee ervaren en mijn eigen door angst gevoede gedachtenwereld doen verdwijnen. Dit is dus wat Fritz Perls, grondlegger van de Gestalt psychologie, bedoelt met 'lose your mind, come to your senses!'
Deze unieke ervaring heeft me veel gebracht. Zo merkte ik een paar maanden na de zwemtocht dat m’n angst voor onbekende situaties zo goed als verdwenen was. En ook bij activiteiten waar ik voorheen een negatieve spanning creëerde, bijvoorbeeld bij het spreken voor grote groepen, merkte ik dat die spanning niet meer voelde.
Feitelijk waarnemen
De manier die ik me eigen heb gemaakt, is om in dit soort situaties m’n gedachten naar de achtergrond te verplaatsen en te focussen op het feitelijke waarnemen. Wat zie ik nu werkelijk? Het interessante is dat ik daardoor veel meer in verbinding (lees ‘in control’) ben met mijn omgeving. En dat geeft rust, vrijheid en focus.
Wil jij ook leren hoe je in het moment kan blijven en niet beheerst wordt door allerlei gedachten die je afleiden? Neem contact met me op en dan vertel ik je graag wat we voor je kunnen betekenen!